“Your birth is a mistake you’ll spend your whole life trying to correct.” – Chuck Palahniuk
Chuck Palahniuk se numără şi el printre scriitorii fără o biografie pe web în limba română. O altă asemănare între ceilalţi doi scriitori despre care am postat şi Palahniuk este că şi romanele lui au fost ecranizate şi chiar au avut mare succes. Cea mai cunoscută ecranizare a unui roman de Palahniuk este Fight Club iar următoarea este Choke (Sufocare).
Charles Michael (Chuck) Palahniuk s-a născut pe 21 februarie 1962 în Pasco – Washington. A crescut într-o casă mobilă (rulotă) în apropierea oraşului Burbank – Washington. Părinţii săi au divorţat iar Chuck împreună cu cei trei fraţi a fost crescut de bunici la o mică fermă în Washingtonul de Est.
A studiat la Școala de Jurnalism din cadrul Universităţii din Oregon de unde a absolvit în 1986. În timp ce frecventa cursurile universităţii a lucrat ca stagiar pentru National Public Radio în Oregon. Imediat după absolvire s-a mutat în Portland. După ce a scris o perioada scurtă la ziarul local, a început să lucreze la Freightleiner ca mecanic pentru motoarele diesel – ocupaţie pe care a avut-o până când s-a făcut remarcat că scriitor. În acest timp el a scris manuale de reparaţii pentru camioane şi lucra cu jumătate de normă ca jurnalist. În 1988 renunţă la munca de jurnalist şi incepe să lucreze ca voluntar într-un azil pentru oamenii fără adapost – aici asigura transportul bolnavilor în stare terminală şi îi ducea la şedinţele de terapie în grup. A încetat voluntariatul la moartea unuia dintre bolnavii de care se ataşase.
Palahniuk a devenid de asemenea membrul societăţii Cacophony . Participa regulat la evenimentele societăţii, inclusiv la Santa Rampage – un eveniment anual care includea farse şi beţie. Societatea Cacophony l-a inspirat în scrierile sale atat ficţionale cât şi non-ficţionale: în Fight Club el a folosit societatea Cacophony ca bază pentru proiectul Mayhem.
Cariera
Palahniuk a început să scrie ficţiune în jurul vârstei de 30 de ani. A început să scrie în timp ce participa la un seminar al scriitorului Tom Spanbauer, seminar la care participa pentru a-şi face prieteni noi. Spanbauer a inspirat în mare măsură stilul minimalist a lui Palahniuk. Prima lui carte: „Insomnie: Dacă ai trăi aici, ai fi acasă deja” nu a fost publicată deoarece el era dezamăgit de poveste, însă o parte din ea a fost păstrată si utilizată în Fight Club. Când a încercat să-şi publice următorul roman – „Monştri invizibili”, editorii l-au respins din cauza conţinutului „deranjant”. Asta l-a determinat să înceapă lucrul la următorul său roman şi cel mai cunoscut – Fight Club – pe care l-a scris într-o încercare de a „deranja” şi mai mult editorii care i-au respins primul roman. Palahniuk a scris povestea în timp ce lucra pentru Freightliner . Iniţial a publicat-o ca şi nuvelă (care a devenit mai târziu capitolul 6 al romanului) şi a inclus-o în colecţia „În căutarea fericirii” iar mai apoi a transformat nuvela într-un roman. Contrar aşteptărilor sale, editorii au fost dispuşi să publice cartea. După publicarea ei în prima ediţie a avut recenzii şi critici favorabile, însă nu a fost un succes pentru public.
În 1999, la trei ani de la publicarea lui, romanul Fight Club este ecranizat de regizorul David Fincher . Filmul nu a avut succes in box office (cu toate că în primul weekend de la lansare a fost pe primul loc în box office), însă DVD-ul s-a dovedit a fi un succes. În acelaşi an au fost publicate o variantă revizuită a „Monştrilor invizibili”, romanul „Supravieţuitor” ceea ce a dus la recunoaşterea publică a lui Chuck Palahniuk. Câţiva ani mai târziu publică bestsellerul „Sufocare”. Toate romanele semnate Cuck Palahniuk care au urmat dupa „Sufocare” au reprezentat un succes şi l-au determinat să meargă în turnee cu ocazia cărora să-şi promoveze scrierile şi să citească fragmente din lucrările vechi şi viitoare. Alte romane scrise de Chuck Palahniuk sunt „Cântec de leagăn”, „Jurnal”, „Bântuiţi”, „Spune tuturor”.
În ceea ce priveşte viaţă lui personală, Palahniuk este homosexual şi trăieşte alături de partenerul său „într-o anexă a unei biserici de lângă Vancouver, Wash”.
„Guts” şi leşinuri.
În timpul turneului din anul 2003 Palhniuk a citit o nuvelă numită „Intestine” (o poveste despre accidente ce implicau masturbarea) – ce apare în romanul „Bântuiţi”. Se spune că la un moment dat, în timpul lecturii 40 de persoane au leşinat în timp ce ascultau. Revista Playboy a publicat povestea în martie 2004. Palahniuk le-a mai oferit celor de la Playboy o poveste pentru a o publica însă editorilor li s-a parut că are un conţinut prea deranjant. Palahniuk a continuat să citească nuvela „Intestine” şi în octombrie 2004 a constatat că numărul celor care leşină în timpul lecturii a crescut până la 68. Ultimele astfel de incidente s-au întâmplat în 2007 când la lectura nuvelei „Intestine” au leşinat 5 oameni dintre care unul a leşinat în timp ce încerca să părăseasca sala în care se făcea lectura. Palahniuk nu pare deranjat de aceste incidente şi chiar a raportat că „Intestine” este responsabilă pentru încă 73 de leşinuri – lucru care a determinat o circulaţie pe internet a înregistrărilor scriitorului citind nuvela.
Ecranizări
„Fight Club” a fost de asemenea adaptat pentru un joc video care a fost lansat în 2004 şi care a primit critici negative. Palahniuk a menţionat că lucrează la o adaptare muzicală a romanului împreună cu David Fincher şi Trent Reznor. În filmul lansat în 1999 în rolurile principale apar Brad Pitt, Eduard Norton şi Helena Carter (care a fost declarată cea mai bună actriţă britanică în urma prestaţiei din Fight Club). Fight Club a fost declarat unul dintre cele mai bune filme ale anilor `90 fiind şi nominalizat la Oscar la 4 categorii.
„Choke” o altă ecranizare a unui roman de Palahniuk, a fost lansat în 2008 şi regizat de Clark Gregg . Printre actorii care au jucat în „Choke” se numără Angelica Huston şi Sam Rockwell.
Ca şi părere personală, „Fight Club” mi s-a părut un film foarte bun, însă „Choke” nu m-a impresionat. Cărţi de el nu am citit, însă poate o să am ocazia în viitorul apropiat.
Mai jos sunt câteva imagini cu scriitorul Chuck Palahniuk şi un trailer de la Fight Club – pentru ca merită. Enjoy:)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu