Irvine Welsh

Irvine Welsh – un scriitor a cărui biografie nu se găseşte pe nicio pagina web în limba română, un ilustru necunoscut al google-ului românesc – este autorul unor bestselleruri internaţionale cum ar fi Jeg, Porno, Acid House şi binecunoscutul Trainspotting.

Welsh s-a născut la 27 Septembrie 1958 în Edinburgh, Scoţia  într-o familie simplă, fără pretenţii literare sau intelectuale – mama sa era chelneriţă iar tatăl vânzător de covoare. La 16 ani a renunţat la liceu în favoarea unui curs de inginerie electrică. După absolvirea cursului a devenit ucenic  la un atelier de reparaţii TV până când un şoc electric l-a convins să se reorienteze spre alte meserii.  În  1978 a lăsat Edinburgh pentru a se lansa pe scena punk din Londra, perioadă în care a fost solist şi chitarist în formaţiile The Pubic Lice şi Stairway 13. Au urmat o serie de arestări pentru infracţiuni mărunte iar în final închisoarea cu suspendare pentru distrugerea unui centru comunitar din nordul Londrei fapt ce l-a determinat să-şi schimbe atitudinea. A lucrat pentru Hackney Council în Londra şi a studiat informatica cu sprijinul Manpower Services Commission.

La mijlocul anilor ’80 a lucrat ca speculant imobiliar in Londra de nord. După boom-ul imobiliar din Londra anilor ’80, Welsh  s-a intors în Edinburgh unde a lucrat în cadrul consiliului municipal. În acest timp a continuat să studieze la Universitatea Heriot-Watt şi a scris o teză privind egalitatea de oportunităţi pentru femei.

Welsh a făcut mai multe turnee de lectură în întreaga lume şi s-a implicat şi în proiecte de muzică house ca DJ, producător şi promoter.

În anul 1984 s-a căsătorit cu Anne Ansty de care a divorţat în 2003. In iulie 2005 s-a căsătorit cu Beth Quinn  – o americană în vârstă de 26 de ani pe care a cunoscut-o în timp ce preda scriere creativă în Chicago.  Cu toate că intre cei doi era o diferenţă considerabilă de vârstă, acest lucru i s-a părut neimportant el afirmând: “Nu m-am simţit niciodată legat de vârsta cuiva…Nu m-am gândit niciodata că trebuie să găsesc pe cineva cu câţiva ani mai tânără decât mine”. În prezent locuieşte la Dublin – Irlanda. Într-un interviu pentru The Daily Mail la 7 august  2006, el s-a descris ca fiind “mai degrabă din clasa superioară decât din cea de mijloc. Sunt un domn al timpului liber. Eu scriu. Stau şi mă uit pe fereastra mea care dă în grădină. Îmi plac cărţile. Iubesc densitatea şi complexitatea lui Jane Austen şi George Eliot. Ascult muzică; călătoresc. Pot să mă duc la un festival de film când am chef ”. De asemenea, se descrie ca fiind un monogam: “pare plictisitor, dar este felul meu de a fi”.

Trainspotting & Filth

Dintre cărţile scrise de Irvine Welsh n-am citit decât Trainspotting şi Jeg, iar cea din urmă mi s-a parut extraordinară.  Romanul “Jeg” a reuşit să-mi creeze o stare care s-a lungit câteva zile după ce l-am terminat, un roman care mi-a rămas în cap şi o poveste care reuşeşte sa-i dea personajului negativ (negativ până la malefic) o circumstanţă atenuantă, o bunătate prinsă intr-o capsulă de carne rea, rece şi insensibilă. Despre personajul principal din “Jeg” (“Filth” fiind titlul original) Irvin Welsh a declarat:  „Decât să inventez un protagonist care să corespundă valorilor mele, am preferat să construiesc unul care mă provocă sau care,în loc să aibă ideile mele, li se opunea cu îndârjire, ca apoi să găsesc un mod prin care să empatizez cu el. Bruce e un duşman prin excelenţă. Urăşte pe toata lumea. Este foarte democratic în privinţa asta. Scorneşte tot felul de metode pentru a-i distruge, a-i sabota şi a-i devora pe cei din jur. E un soi de vampir. Am vrut ca oamenii să înţeleagă de unde i se trage şi de ce se poartă aşa.”

Irvine Welsh s-a bucurat de un succes fulminant odată cu publicarea romanului “Trainspotting” care a fost ecranizat în anul 1996 iar rolul principal (Renton) a fost interpretat de actorul Ewan McGregor. Filmul a fost un real succes, a câştigat numeroase premii şi a fost nominalizat şi la Oscar la categoria “Best Writing, Screenplay Based on Material from Another Medium”. O replică memorabilă din film este chiar monologul de început al personajului Renton: “Choose life. Choose a job. Choose a starter home. Choose dental insurance, leisure wear and matching luggage. Choose your future. But why would anyone want to do a thing like that?”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu